Laat je vaccineren!

Ondanks een hoge vaccinatiegraad in België en in andere landen, kleuren grote delen van Europa terug rood. Het afgelasten va enkele grote festivals zoals Tomorrowland en Pukkelpop waren pijnlijke maatregelen.
Veel mensen zijn op vakantie gegaan naar landen die ondertussen rood kleuren en de kans dat ze het virus terug mee binnenbrengen is reëel. De ontdekking dat slechts een minderheid van die terugkerende vakantiegangers zich aan de quarantaine- en testregels houden, is al evenmin goed nieuws voor de hervatting naar ons normale leven.

De virologische situatie voor ons land ziet er nochtans niet slecht uit: iets meer dan 83 % van de volwassen bevolking en bijna 70 % van de totale bevolking heeft een eerste dosis vaccin gekregen. Volledig gevaccineerd: 70,1 % van de volwassenen en 56,4 van de totale bevolking. (VRT nieuws 30/07/21)
Maar nog veel mensen weigeren het vaccin, en de antivaxbeweging vindt nog steeds gehoor.
Met name in Brussel hinkt de situatie achterop. Ook jonge mensen worden blijken nu meer en meer de motor te zijn voor de toename van de besmettingen. De beoogde vaccinatiegraad van 70 % tot 80 % is dus nog niet bereikt.

Daarom blijven we er op hameren: laat je vaccineren! Laat je vaccineren en spoor je medewerkers en iedereen uit je omgeving aan om zich ook te laten vaccineren!

U, als werkgever, u kan zeker een steentje bijdragen aan het succes van de vaccinatiecampagne!

Informeer en sensibiliseer uw werknemers over de vaccinatie. We hoeven hier geen doekjes om te doen: veel personeel dat in de schoonmaak werkt is laaggeschoold of anderstalig of beiden. Voor veel van deze mensen zijn sociale media hun eerste en vaak ook enige informatiekanaal. Het anti-vaccin discours en alle mogelijke complottheorieën worden vooral op deze sociale media verspreid.
Onderschat vooral niet de impact van nepnieuws en het geroep van de anti-vaxxers!

Voer een duidelijke communicatie naar het personeel toe. Enkel door mensen correct te informeren kunnen de alarmistische berichten van de anti-vaccinbeweging ontkracht worden. Hang affiches op, leg flyers ter beschikking, deel brochures uit, geef uitleg, plaats visuals (.) op uw website, op uw app en op uw sociale mediakanalen.
De Vlaamse overheid stelt hiervoor veel campagnemateriaal beschikbaar op https://www.laatjevaccineren.be/
U kan hier ook laagdrempelig en anderstalig promotiemateriaal vinden.
En vooral: praat met uw mensen. Luisteren en praten is nog altijd de meest directe manier om in te spelen op de belangrijkste vragen en onzekerheden die sommige mensen er van weerhoudt om zich te laten vaccineren.

Vragen en opmerkingen waar u ongetwijfeld mee te maken krijgt:

Is het vaccin veilig? De bekommernis om de veiligheid van het vaccin is een groot struikelblok voor de vrijwillige vaccinatie en vormt het argument waar de anti-vaccinbeweging het sterkst op hamert. Hierover kunnen we kort zijn: alle in België toegediende vaccins zijn veilig. Eventuele bijwerkingen zijn mild en verdwijnen bijna altijd na enkele uren, in het ergste geval na enkele dagen. Bedenk vooral ook dat de gevaren en gevolgen van een Coronabesmetting honderden malen desastreuzer kunnen zijn dan mogelijke bijwerkingen van het vaccin. (meer weten).

Is het vaccin voldoende werkzaam? Elk vaccin zorgt er voor dat mensen die besmet geraken, geen ernstige symptomen meer ontwikkelen. De bescherming tegen levensbedreigende symptomen en overlijden is 100 %! (meer info).

Hoeveel moet ik betalen voor het vaccin? De vaccinatie is volledig gratis.

Ik heb niet de Belgische nationaliteit, kan ik dan wel gevaccineerd worden? Het vaccin wordt verstrekt aan iedereen die een officiële verblijfplaats in België heeft, ongeacht zijn nationaliteit. Dit is nodig om de groepsimmuniteit te kunnen bereiken . Ook voor niet-Belgen is het vaccin gratis.

Zijn de vaccins Halal, Is vaccinatie toegelaten tijdens de Ramadan? De vaccins zijn Halal, geen van de hier gebruikte vaccins bevat gelatine of dierlijke producten. Bovendien stelt de International Islamic Fiqh Academy dat eventuele gelatine die in sommige vaccins gebruikt wordt, door de vele chemische ingrepen opnieuw rein wordt (istihala).
Vaccinatie mag ook gebeuren tijdens de Ramadam omdat het vaccin geen voedende werking heeft. Lees hierover de verklaring van de moslimexecutieve (Nederlands).(Frans)
Daarnaast hebben enkele vooraanstaande Belgische Imans de vaccinatie sterk aanbevolen.

Zijn de vaccins Koosjer? Ook voor joden is er geen religieus bezwaar: het vaccin wordt geïnjecteerd en niet langs de mond ingenomen. Volgens de Kasjroet zijn er geen bezwaren tegen het gebruik van dierlijke producten die niet oraal worden toegediend.
Meer info over religieuze bezwaren tegen vaccinatie vindt u hier.
Een samenvatting over de religieuze implicaties van de vaccinatie kan u ook lezen in dit artikel van de openbare omroep. (pdf versie).

Hoe verloopt de vaccinatie? Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben? Waar moet ik zijn voor mijn spuitje? Ongeveer 2 weken voor je aan de beurt bent, krijg je per brief (en ook per mail en met een SMS als je gegevens bekend zijn) een uitnodiging. Hierin staan alle instructies: wanneer je kan komen, waar je moet zijn, wat je moet bijhebben. De instructies worden duidelijk uitgelegd op deze website .
Bekijk in dit filmpje of op deze prent wat u kan verwachten in het vaccinatiecentrum.

Kan ik op een andere datum of uur gaan? Bij de uitnodiging wordt u gevraagd te kiezen uit een beperkt aantal tijdstippen. Hou u liefst aan de afspraken die u hebt gemaakt.

Ik ben nog lang niet aan de beurt, maar ik kan nu al een vaccin kopen op het internet.
Doe dat vooral niet! Koop zeker nooit een vaccin op het internet. Enkel de nationale overheden beschikken over de vaccins en die bieden ze zeker niet te koop aan op het internet. Vaccins die je koopt op het internet zijn nep, ook al wordt er een mooi verhaaltje rond opgehangen. (bv: een chauffeur die voor Pfizer werkt en een kist meer heeft gekregen dan op zijn vrachtbrief stond) In het beste geval koopt u water, maar wie weet wat er in de flacon steekt? Zeker geen vaccin.

Ik heb een email gekregen met de vraag een voorschot of administratieve kost voor de vaccinatie te betalen. Het gaat hier om frauduleuze e-mails. Stel u de volgende vragen: klinkt het te mooi om waar te zijn? Wordt er naar persoonlijke gegevens of naar bankaart- of kredietkaartgegevens gevraagd? Wordt er om een betaling verzocht? Wordt u gecontacteerd zonder daar om gevraagd te hebben? Dan bent u vrijwel zeker het slachtoffer van fraude. Ga hier nooit op in en stuur de e-mail door naar verdacht@safeonweb.be.

Kan ik zelf het vaccin kiezen dat ik wil laten zetten? Nee, in deze fase kan dit nog niet, er zijn gewoon nog niet genoeg vaccins beschikbaar. Als de productie en de distributie van de vaccins op peil staat, kan dit wel overwogen worden.

Ik ben gevaccineerd, moet ik nu nog de regels volgen? Ja, dat moet. Het vaccin voorkomt dat iemand ziek wordt of ernstige symptomen ontwikkelt. Maar of het vaccin ook verdere besmettingen verhindert, is nog niet met zekerheid vastgesteld. Tot hierover uitsluitsel is, moeten de regels gerespecteerd worden. Bovendien kan een verdere verspreiding van Covid-19 de hele campagne vertragen: mensen die ziek zijn of symptomen vertonen, mogen niet gevaccineerd worden, en moeten wachten tot ze beter zijn.


Bekijk verder alle vragen over de vaccinatie en de werkzaamheid van het vaccin op deze website.