Coronavirus / COVID-19

Update 4 juni: verdere versoepeling

De dalende trend in het aantal coronabesmettingen blijft zich doorzetten en de overheid heeft fase 3 van het afbouwplan afgekondigd. De nieuwe maatregelen zijn van kracht vanaf 8 juni en zullen op 1 juli opnieuw tegen het licht gehouden worden.

Ondanks aanzienlijke versoepelingen die in deze fase mogelijk worden, blijven de belangrijkste hygiënemaatregelen onverminderd gelden:

 • Doorgedreven handhygiëne;
 • Mond en neus bedekken bij hoesten en niezen;
 • gezicht niet aanraken;
 • Interacties buiten de persoonlijke bubbel: de afstandsregels blijven gelden, en waar deze moeilijk te handhaven zijn, blijft het mondmasker verplicht.

Verder wordt, waar mogelijk, telewerken nog steeds sterk aangeraden.

Andere maatregelen gelden vooral de culturele sector, de horeca, sport, reizen, erediensten en bijeenkomsten. Lees hierover de volledige verklaring van de eerste minister.Update 12 mei: COVID-19 en veilig werken

De sociale partners van de Hoge Raad voor de Preventie en Bescherming op het Werk hebben een generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, gepubliceerd .Bedrijven die hun activiteiten willen hervatten en een veilige werkomgeving willen creëren voor hun personeel, kunnen inspiratie zoeken in de deze gids.
Download en raadpleeg deze gids (versie 2). Van de gids bestaat ook een Engelstalige versie.
Raadpleeg ook de begeleidende pagina van de federale overheid.

 

Ouder nieuws

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen heeft een informatieve webpagina voor ondernemingen die getroffen worden door het Coronavirus. De belangrijkste steunmaatregelen van de Vlaamse en de Federale regering en van enkele andere instanties werden door het VLAIO opgelijst . U vindt deze pagina hier:

Opgelet:

in navolging van het ministrieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, worden aan de bedrijven een aantal dwingende regels opgelegd, waaronder telewerken en social distancing.
Deze nota geeft meer uitleg en praktische tips rond social distancing in een bedrijfsomgeving.

Het Coronavirus heeft ook in België voet aan grond gekregen en dwingt iedereen in onze samenleving om de nodige maatregelen te nemen. Raadpleeg regelmatig deze pagina voor belangrijke mededelingen en voor bijgewerkte informatie.

De belangrijkste aanbevelingen:

 • Een doorgedreven handhygiëne blijft het beste beschermingsmiddel tegen zelf besmet geraken en tegen de verspreiding van het Virus. Was je handen regelmatig en grondig met zeep gedurende minstens 40 seconden. Desinfecterende Handgel wordt slechts aanbevolen als er geen water en zeep voorhanden is. Bij gebruik van deze gel is het noodzakelijk te wrijven tot de gel helemaal is ingetrokken.
 • Raak ook zo weinig mogelijk je hoofd aan met je handen (krabben, over je wangen wrijven, in je ogen wrijven, in je neus peuteren..), want op die manier kan het virus binnenkomen.
 • Snuit of hoest in een papieren zakdoekje en gooi dit meteen daarna in een afsluitbare vuilniszak. Heb je geen zakdoek, gebruik dan de binnenkant van je elleboog.
 • Hou best 2 m afstand van anderen en mijd zieke mensen die hoesten of niezen.
 • Blijf thuis als je ziek bent

Links:
Federale overheid: algemene infopagina
Federale overheid: FAQ's Corona
Federale overheid: flyer met maatregelen

Corona en schoonmaakpersoneel:

Een virus heeft een menselijke of dierlijke gastheer nodig om te overleven en zich te delen. Virussen die neerslaan op oppervlakten, kunnen maar kort bestaan. Over de overlevingstijd is nog veel onzeker, maar op metaal en plastiek overleeft het coronavirus langer dan op poreuze oppervlakten zoals papier of stof. Laboratoriumproeven geven maximaal 72 uur op kunststof oppervlakten en 48 uur op metalen. Dit zijn proeven in Ideale omstandigheden, in de praktijk zal de overlevingstijd korter zijn.
Het heeft dus wel degelijk zin om veelgebruikte voorwerpen zoals deurklinken, liftknoppen, handvaten van winkelkarretjes etc. met de nodige zorg te behandelen of te gebruiken, gezien die door veel mensen aangeraakt worden.
Specifiek voor het reinigen en desinfecteren van oppervlakten gelden de volgende aanbevelingen.
In de eerste plaats: schoonmaken met water en zeep en goed absorberende wegwerpdoeken, daarna droogwrijven Dit neemt de meeste stofpartikels die virusresten kunnen bevatten mee. De zeep vernietigt het gelachtige omhulsel dat het virus beschermt. Gooi de doeken onmiddellijk na gebruik weg in een afsluitbare vuilniszak.

Desinfecteren: eerst reinigen is de boodschap, gezien vuil de werking van een desinfectans gevoelig kan verminderen.
Veel desinfecteermiddelen die gebruikt worden tegen bacteriën, blijken niet effectief tegen virussen.

Mogelijke desinfecteermiddelen aanbevolen door de apothekersbond:

 • Natriumhypochloriet 1 % (=Bleekwater, Javel): 10 ml op een liter water (Let op voor verkleuringen). Voor huishoudelijk bleekwater of javel moet je uitgaan van 40 ml Javel per liter water. De oplossing pas aanmaken vlak voor gebruik.
 • Waterstofperoxide 0,5 % zou ook effectief zijn tegen Coronavirussen.
 • Alcohol minimum 70 %, maar alcohol is relatief duur en slechts beperkt verkrijgbaar. Hygiënische handgels zijn niet bruikbaar voor oppervlakten, gezien de alcohol snel verdampt en er alleen een gellaagje achterblijft. Dit gellaagje zou de levensduur van het virus eerder verlengen.

Meer uitleg staat hier...
en hier (bijgewerkte lijst)

Voor mensen die werken in de zorg, in ziekenhuizen of in omgevingen met een verhoogd besmettingsrisico, heeft Alpheios in samenwerking met katholiek onderwijs, een protocol uitgewerkt.
Dit protocol kan u hier vinden...

Diversey, wereldwijd producent van schoonmaak- en hygiëneoplossingen, heeft ook een goede infopagina over het onderwerp. Hun webinar is duidelijk en verhelderend (Engelstalig).