Schoonmaken heeft een grote maatschappelijke relevantie, maar het beroep wordt ondergewaardeerd en op schoonmaakpersoneel wordt regelmatig - geheel onterecht - neergekeken. Weinig mensen staan erbij stil dat schoonmaker, zoals andere beroepen, ook een beroep is dat de nodige competenties en vakbekwaamheid vraagt. De professionele schoonmaak kampt dan ook regelmatig met een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Vluchtelingen en nieuwkomers geraken vaak moeilijk aan werk en worden regelmatig met de nodig ergwaan bekeken. Hun gebrekkige kennis van het Nederlands maakt het alleen maar moeilijker.
Jammer, want taalkennis, maar vooral een job zijn de belangrijkste sleutels voor succesvolle integratie en acceptatie.

Met de zegen van ABSU en met steun van de stad Antwerpen is het OCS gestart met een gespecialiseerd opleidingstraject voor vluchtelingen en nieuwkomers. 16 nieuwkomers zijn op het aanbod ingegaan: eerst werden ze ondergedompeld in een stevig taalbad Nederlands, daarna werden ze getraind in professionele schoonmaaktechnieken. Tenslotte liepen ze nog stage in een bedrijf.

Inmiddels zijn de meesten van hen aan de slag in het reguliere arbeidscircuit. Maar voor vier mensen zijn we nog op zoek naar een job. 
Bekijk de video van het project
Bekijk het opleidingsprogramma
Hebt u interesse om één van hen in te schakelen in Uw bedrijf? Contacteer ons dan.