Loonsubsidies
(laatste aanpassing 09/10/2024)
Goede opleidingen zijn duur en daar bovenop komt dan nog de loonkost van het personeel. Het OCS steunt de opleidingsinspanningen van de schoonmaakondernemingen financieel door bij te dragen in de loonkost.
Voorwaarden voor deze loonsubsidies:
- Het personeel waarvoor de tussenkomst wordt aangevraagd, werkt onder paritair comité 121 (prefix 066 voor Sociale Zekerheid)
- De uren waarvoor de tussenkomst wordt aangevraagd, worden aan de arbeiders uitbetaald als gewone arbeidsprestaties en eventuele verplaatsingskosten worden volgens de geldende regeling vergoed.
- De administratieve verplichtingen zijn vervuld.
Welke administratieve verplichtingen moet je vervullen voor het krijgen van loonsubsidies?
- Een Aanvraag tot reservering van subsidies samen met een Opleidingsplan indienen bij het OCS;
- De Aanwezigheidslijsten (en best ook de Gegevens opleidingen in formulier III) bijhouden;
- De Aanvraag tot uitkering van subsidies met de gegevenstabel van de opleidingen, samen met deze aanwezigheidslijsten indienen.
Meer over deze administratieve verplichtingen
Vóór de opleiding:
U dient een Aanvraag tot reservering van subsidies in (formulier I), het opleidingscentrum kan dan de nodige fondsen opzijzetten.
Bij deze aanvraag voegt u ook een Opleidingsplan. Dit opleidingsplan geeft een overzicht van de opleidingen die u voorziet voor uw werknemers en laat het opleidingscentrum toe om na te gaan of de gekozen opleidingen in aanmerking komen voor loonsubsidies Gebruik hiervoor best het modelplan dat het OCS hiervoor heeft opgesteld. Zowel het opleidingsplan als de aanvraag tot reservering van subsidies moet u ons toesturen vóór aanvang van de opleidingen.
Tijdens de opleidingen:
U houdt de Aanwezigheidslijsten arbeiders (formulier II) per opleiding bij en laat deze handtekenen door de werknemers die deze opleiding volgen. De aanwezigheidslijsten zijn heel belangrijk en worden door ons gebruikt voor controles. Als de aanwezigheidslijsten ontbreken of onvolledig zijn, kunnen er geen subsidies worden uitgekeerd.
Als u werkt met erkende externe opleidingsinstellingen, mag u ook de gecertificeerde aanwezigheidslijsten van deze opleidingsinstelling gebruiken op voorwaarde dat deze alle gegevens bevatten: naam en nationaal nummer cursist, data een tijdstip van de opleidingen, naam of beschrijving opleiding, naam en contactgegevens opleider of opleidingsinstelling.
U kan best best ook al beginnen de overzichtstabel met de gegevens opleidingen bij te houden. Dit excelformulier is het tweede luik van formulier III (Aanvraag tot uitkering subsidies) en bevat de volgende gegevens: rijksregisternummer werknemer, naam en voornaam, cursusdata, aantal gevolgde uren, module of naam opleiding (zoals vermeld op het opleidingsplan), naam van de lesgever. In elk geval moet dit formulier volledig zijn als u de aanvraag tot uitbetaling doet.
De handtekening van uw werknemers komt niet op dit excelformulier, die komt enkel op de aanwezigheidslijsten.
Na de opleiding:
Na afloop van de opleidingen dient u een Aanvraag tot uitkering van subsidies in met de gegevenstabel van de opleidingen in (formulier III). U voegt daarbij de gehandtekende of gecertificeerde aanwezigheidslijsten.
Nadat deze documenten bij ons zijn binnengekomen, kunnen wij overgaan tot controle en voor de goedgekeurde aanvragen de uitbetaling starten.
Subsidies kunnen tot drie jaar na datum worden aangevraagd, te rekenen vanaf de laatste dag van de opleiding.
Het bedrag van de subsidies is bepaald op 20 € per opleidingsuur en per arbeider.
Documenten:
Aanvraag tot Reservering van Subsidies
Opleidingsplan OCS
Aanwezigheidslijsten (te handtekenen)
Aanvraag tot uitkering van subsidies
(Opgelet: formulieren specifiek voor taal- en jobcoaching vind u hier)
Voor een Cursus Schoonmaaktechnieken kan een volledig opleidingsplan worden samengesteld. Dit plan bevat de opleidingsmodules die de arbeiders zullen volgen. Het opleidingscentrum heeft hiervoor 22 standaardmodules opgelijst, waaruit de onderneming een keuze kan maken.
Er is geen verplichting om uitsluitend modules uit deze lijst te gebruiken. Komen deze 22 modules niet tegemoet of niet volledig tegemoet aan de noden van de onderneming, dan kan deze haar eigen modules aanbrengen. De modulaire aanpak laat ook toe dat de onderneming zelf opleidingsmodules opmaakt en het meest geschikte opleidingsplan samenstelt.
Ook voor een Cursus Industriële Reiniging – milieu is het mogelijk om een opleidingsplan in te dienen. Voor de Cursus Industriële Reiniging werden 17 modules opgelijst, maar ook hier kan een onderneming van afwijken en haar eigen modules voorstellen.
Voor andere interessante opleidingen kan u ook een kijkje nemen in ons inspiratiemenu.
Meer over de Cursus Schoonmaaktechnieken vindt u hier
Meer over de Cursus Industriële Reiniging, zie dit infoblad